Bones Would Rain from the Sky
March 8, 2017
Dansen met Honden
March 8, 2017

Conditietraining in je achtertuin

Door Suzanne Clothier
Vertaling door Jan Tholhuijsen

Hondenatleet.  Doet dit woord je denken aan honden die verbazingwekkende prestaties leveren? Terwijl het leuk is goed getrainde hondenatleten uitzonderlijke sportprestaties te zien leveren, kun je je eigen hond nauwelijks een hondenatleet noemen.  Of kun je dat wel?

In haar nieuwsbrief (april 1997) onderscheidt de Canine Sports Medicine Assosciation honden atleten in vier categorieën: “elite, amateur, prof en recreant”.  Tenzij je traint voor een wedstrijd is de kans groot dat je hond een recreant atleet is.  Om hem redelijk fit te houden is geen dure uitrusting of lidmaatschap van een hondengymclub nodig. Met jouw begeleiding kan je hond een betere conditie krijgen door te wandelen, te springen en te spelen.  Eerste halteplaats? Je dierenarts voor een volledig lichamelijk onderzoek en een discussie over het geschikte oefenniveau.

“Lichaamsbeweging is voor alle honden goed, maar de kunst is het juiste oefenprogramma voor iedere hond te vinden”, waarschuwt chiropractische dierenarts Sue Ann Lesser DVM.  Met een rondreizende praktijk die vijf staten beslaat brengt deze in South Huntington NY gevestigde arts haar dagen door met bezorgde eigenaren te helpen hun honden in goede conditie te houden.  “Iedere hond is verschillend. Dagelijkse wandelingen kunnen uitstekend zijn voor de ene hond, maar de andere hond heeft meer intensieve conditietraining nodig.  Je moet bedenken wat de individuele hond nodig heeft”.

Leeftijd, ras en persoonlijkheid kunnen samen met gezondheidsproblemen zoals dysplasie, obesitas, artritis en zelfs bepaalde medicijnen, de mate waarin de hond mag bewegen beïnvloeden.  Fysieke kenmerken zoals korte spieren of dikke vachten kunnen ook speciale aandacht nodig hebben.  Hoewel lichaamsbeweging helpt om ongewenste ponden te verliezen moet je je dierenarts vragen naar manieren om je hond te laten afvallen.  Dr. Geoffrey Clark herinnert baasjes er aan dat “Een hond met overgewicht een overgangsperiode nodig heeft waarin hij gewicht verliest en conditie opbouwt, dus doe het rustig aan in het begin”.

Is je hond meer een kampioen zit-verslaafde dan een medaille winnende atleet?  Dan hoef je niet te wanhopen zegt hondenliefhebber Karen Koenig van Woodbine Maryland. “Mijn oudste Amerikaanse Eskimo Mama Dog werd zwaarder en maakte niet langer deel uit van het gezin.  Ik begon met een vast lichaamsbeweging programma, dat ontwikkeld is door een trainer die daarin gespecialiseerd is.  Wij doen dagelijks strekoefening en wandelingen en hebben een punt bereikt dat “Mama Dog” werkelijk weer rent.  Het is geweldig leuk om haar weer zichtbaar te zien worden”.

Dr. Clark die ook uitgever is van de vernieuwde Canine Sport Medicine, is pleitbezorger voor een gevarieerd lichaamsbeweging programma “Variatie brengen in de trainingsroutine door middel van verschillende activiteiten maakt het zowel voor jou als voor de hond interessanter.  Deze vorm van “hondencircuit training” kan bestaan uit een combinatie van wandelen, rennen, zwemmen en apporteren”.

Wandelen is een geweldige oefening voor jou en je hond.  Het vereist geen luxe uitrusting en kan altijd en overal gedaan worden.  Energiek is het sleutelwoord voor conditietraining-wandelen.  Sta je hond toe om een tijdje te snuffelen en begin dan te bewegen!  Een volwassen hond in goede conditie kan je gemakkelijk bijhouden.  Met puppy’s, oudere honden en honden met overgewicht of met lichamelijke problemen moet je voorzichtig zijn.  Wees bij alle honden alert op de eerste tekenen van vermoeidheid: een verandering in snelheid of in het ritme van de manier van lopen.  Hij kan zelfs een beetje zwaarder voelen aan de riem.  Loop onmiddellijk langzamer en ga op weg naar huis om overbelasting te vermijden.

Houd in de gaten hoe ver je hebt gewandeld, gemeten in huizenblokken of met de kilometerteller van je auto.  Wanneer je hond tekenen van vermoeidheid heeft laten zien, wandel dan de volgende keer 1/3 minder.  Je doel is een hond die gemakkelijk het rondje energiek mee kan lopen, zonder tekenen van vermoeidheid.  Maak langzaam de afstand groter wanneer je hond meer conditie krijgt.  Verminder de afstand wanneer de leeftijd van de hond of lichamelijke problemen hem meer beginnen te beïnvloeden.

Wanneer je hond al springt uit plezier kun je hem aanmoedigen om nog meer te springen om conditie te krijgen.  Terwijl springen zowel de achterspieren als de buikspieren versterkt, kan het jeugdige botten beschadigen (jonger dan één jaar) en te veel zijn voor honden met lichamelijke problemen.  Je kunt spring-toestellen maken van alles dat meegeeft als de hond in de fout gaat.  Bijvoorbeeld van kartonnen dozen, (probeer tissue dozen of drankkartons voor kleine hondjes), een bezemsteel over koffieblikjes of zelfs open bruine papieren zakken.  Let er wel op dat de springtoestellen op een stevige ondergrond staan.

Gebruik als basisoefening een rij van drie springtoestellen die niet hoger zijn dan de elleboog van de hond (hogere toestellen vereisen speciale training en conditie).  Roep de loslopende hond naar je toe via de springtoestellen.  Laat een hond nooit aangelijnd springen- je kunt zijn balans verstoren en hem pijn doen.  Begin met twee keer achter elkaar langs de rij en ga langzaam in een periode van zes tot acht weken naar een maximum van tien keer.  Stop wanneer je hond de springtoestellen raakt of weigert te springen.  Het is zijn manier om je te vertellen dat zijn spieren moe zijn.  En hoe fit hij ook is, drie keer per week springen is voor iedere hond genoeg.

“Toen ik een jonge hond mee naar huis nam, besefte ik plotseling dat mijn Husky-mix Logan zich bewoog als een oude man”, zegt Lynn Sipe van Severna Park MD. “Ik wist dat bewegen belangrijk was voor oude mensen , dus wilde ik oefeningen die Logan konden helpen om gezond en actief te blijven”.  Met behulp van trainers als Debbie Hutchinson en Terry Wright van Pasadena MD, startte Lynn een vast oefenprogramma dat lage sprongen inhield om de spieren van Logan op een juiste manier te oefenen. “Logan is nu een zeer vitale oude kerel die duidelijk plezier heeft in zijn oefeningen, speciaal in het springen”, verklaart Sipe.  En haar dierenarts is blij met de blijvende soepelheid en flexibiliteit van Logan.

Voor honden die graag apporteren is een apporteerspel gezond plezier.  Je kunt op verschillende manieren de spanning van de conditietraining verhogen.  Gebruik een bal met een touw eraan of een werpstok of gebruik een oude tennisracket om het speeltje zo ver mogelijk weg te slaan.  Voeg opwinding en snelheid toe door het speeltje weg te gooien en de hond tien tot dertig seconden vast te houden voordat hij er achteraan mag gaan.  Wanneer er een geringe helling aanwezig is stuur dan de hond de heuvel op om te apporteren.  Bij honden die graag brokjes apporteren gebruik je dezelfde techniek om de hond hard te laten werken voor een caloriearm brokje.

Je taak als coach is de hond beschermen.  Hij begrijpt de lange termijn effecten van uitputting niet en herkent ook niet de mogelijkheid van blessures.  Dr.Clark stelt dat “ het veel gemakkelijker is om een blessure te voorkomen dan een hond te revalideren die een blessure heeft opgelopen”.  Denk eraan dat hij een goede warming-up (vijf tot tien minuten energiek lopen) en cooling-down krijgt (nog eens vijf tot tien minuten rustig wandelen).  Na een flinke conditietraining ook rekoefeningen en zelfs massage.  Wat de activiteit ook is, let op tekenen van vermoeidheid en schakel over op iets dat minder eisen stelt.  Gun hem een rustpauze of stop helemaal.

Ga er nooit van uit dat de hond geschikt is voor een oefening omdat hij getraind is voor een andere oefening.  Spieren worden alleen geoefend door steeds terugkerende activiteiten.  Je hond kan een ouwe rot zijn in zwemmen, maar dat betekent nog niet dat hij er op voorbereid is om in de bergen rond te trekken.  Iets nieuws toevoegen? Dr. Clark waarschuwt “Het is belangrijk nieuwe activiteiten te beginnen op laag niveau en het langzaam moeilijker te maken.  Het risico van ernstige blessures van je hond tijdens inspannende activiteiten kan verminderd worden door het trainingsprogramma in een rustig tempo te beginnen”.

Het enthousiasme van een hond voor een bepaalde oefening betekent niet meteen dat hij er geschikt voor is.  Zelfs als hij door wil gaan dan moet jij veilige grenzen voor hem stellen.  Doe ook gedurende de week regelmatig oefeningen om het beduchte “weekend warrior”syndroom te vermijden ( komt meestal voor in het weekeinde en leidt vaak tot letsel).

Voor degene die worstelen met gedragsproblemen van hun honden is het goed te bedenken dat je met lichaamsbeweging (samen met training, de juiste voeding en duidelijk leiderschap) een heel eind komt bij het oplossen van deze problemen.  Een vermoeide hond is altijd een brave hond!

“Soms kan ik me niet herinneren wie ik les geef: honden of mensen?”, zegt Linda Caplan die een druk bezette hondentrainster en aerobic docente is lachend.  “Wanneer ik praat over bewegen is dat niet belangrijk.  Honden hebben er evenveel baat bij als wij: verlaging van stressniveaus en het gewicht onder controle houden. Lichaamsbeweging geeft de hond ook iets te doen dat niet alleen leuk voor hem is maar ook goed”.

De Essex, Vermont trainster besteedt veel van haar tijd met het helpen van mensen om uit te zoeken wat de problemen van hun hond zijn.  “In het eerste gesprek vraag ik altijd hoeveel regelmatige lichaamsbeweging de hond krijgt.  Meestal is het antwoord ‘niet veel’. Het is verbazingwekkend hoeveel gedragsproblemen opgelost kunnen worden door de hond iedere dag een half uur of een uur serieuze lichaamsbeweging te geven”.

Lichaamsbeweging kan zowel voor de hond als voor zijn baas een positief resultaat geven, zegt Caplan.  “Een van mijn cliënten had een acht maanden oude puppy, die niet genoeg lichaams-beweging kreeg.  De puppy rende het grootste deel van de avond in het huis rond, pikte allerlei dingen en bedierf daarmee in het algemeen hun rustige gezinsavond.  Samen ontwierpen we een lichaamsbewegingsprogramma, dat paste in het drukke zakenprogramma van de eigenaresse en de puppy gaf wat hij nodig had”.

Caplan moest lachen om het verslag van de cliënt een week later.  “Ze vertelde me over haar wonderlijk vermoeide puppy die nu een op een prettige manier deelnam aan het rustige gezinsleven.  Dat is de magie van regelmatige lichaamsbeweging.  Wanneer je bedenkt hoeveel honden er gedood zijn in asiels omdat ze gedragsproblemen hadden, zou ik wensen dat meer mensen wisten dat vermoeide honden niet alleen gelukkige honden zijn, maar ook brave honden”.

Hoeveel lichaamsbeweging is voldoende?.  Een snelle en gemakkelijke manier om te bepalen of je hond genoeg lichaamsbeweging heeft gekregen is de TV test te doen:  Ga zitten om naar je favoriete televisieprogramma te kijken.  Ligt je hond diep in slaap uitgestrekt naast je of kauwt hij rustig op een speeltje of bot?  Wanneer dat zo is, dan heeft hij voor die dag genoeg lichaamsbeweging gehad.  Wanneer je moeite moet doen om naar de TV te kunnen kijken omdat je hond voor het toestel staat met een speeltje in zijn bek en een hoopvolle blik in zijn ogen, dan heeft hij niet genoeg lichaamsbeweging gehad.

De weldaad van geregelde lichaamsbeweging is tot op hoge leeftijd merkbaar. “Ik zwom met Daisy iedere dag in de zomer en de rest van het jaar maakten we dagelijks lange wandelingen en deden strekoefeningen, herinnert Nancy Beach zich, een Labrador liefhebster uit Danbury CT.  Een programma voor regelmatige lichaamsbeweging hield haar gewicht laag en haar gewrichten soepel ondanks verschillende aanvallen van de ziekte van Lyme.  Daisy leefde letterlijk op in haar oude dag.  Ze is nog steeds actief op een leeftijd van veertien jaar!”.

Een programma voor je hond om fit te blijven is een onderdeel van je verantwoordelijkheid als eigenaar.  Het kan er toe bijdragen dat je hond zich goed blijft voelen en er geweldig uitziet.  Liefde en aandacht zorgen er voor dat de glans in de ogen van je hond behouden blijft.  Goede voeding en verzorging zorgen voor het behoud van de glans van zijn vacht.  En je zorgvuldige aandacht voor zijn behoefte aan beweging kan helpen om de soepelheid in zijn gewrichten te bewaren.


By choosing to download this article you agree to our article usage terms

“Conditietraining in je achtertuin” by Suzanne Clothier

Download Now