Die Verdraaide Dominantie Discussie
March 8, 2017
Er is een roedel voor nodig om een puppy groot te brengen
March 8, 2017

Een training gebaseerd op een goede relatie

Door Suzanne Clothier
Vertaling door Jan Tholhuijsen

Wanneer je trainen benadert vanuit het “relatieprincipe” betekent dit dat de relatie altijd het centrale punt of kernpunt is bij alles wat je doet.  Bij iedere stap die je zet vraag je jezelf af hoe je doelen en handelingen passen in een gezonde, liefdevolle relatie.  Hoe elk van je keuzes en handelingen de relatie tussen jou en je hond kan beïnvloeden.  In dit artikel komen sleutelbegrippen aan de orde die ik in mijn cursussen onderwijs.  Veel ervan worden meer gedetailleerd beschreven in mijn boek: “Bones Would Rain from the Sky: Deepening Our Relationships with Dogs (Warner 2002)

Sleutelbegrippen
Verbondenheid:  Hoeveel binding wil je of heb je behoefte aan en kan de hond je geven?  Je kunt niet je aandacht op veel dingen richten of accepteren dat de hond afhaakt en dan klagen omdat de hond geen sterke binding met je heeft!  Binding moet voortdurend in praktijk gebracht worden.  De gemakkelijkste manier is om “stapelgek” op je hond te zijn.  Houd zeer goed in de gaten wanneer hij bij je is, waar hij is en wat hij doet.  Wees heel gevoelig voor iedere verandering in zijn stemming en houding.  Maak de binding met jou de moeite waard.  Wees er voor de hond met je energie, je glimlach, je aanrakingen, interacties en beloningen.

Toewijding:  Wil je 100%? Geef dan 100%! Wanneer problemen veroorzaakt worden door je beperkingen, scholingsniveau of eisen die aan je gesteld worden als trainer.  Verwacht dan niet dat de hond het voor je zal oplossen.  Werk aan jezelf buiten de tijd dat je met de hond traint om een waardige partner te worden die 100% geeft, zelfs bij stress.

Inleving:  Stap in zijn belevingswereld.  Gebruik de “magische microfoon” om de hond te inter-viewen en krijg zijn kijk op de situatie.  Het kan helpen om een vriend jouw rol te laten spelen, terwijl jij de rol van de hond speelt.  Denk als een hond, dat betekent rechtlijnig terwijl geen rationalisaties zijn toegestaan.  Probeer in iedere situatie hond te zijn en bedenk hoe hij er door beïnvloed zal worden.  Hij zal je vertellen of je gelijk hebt.  Pas je gedrag daar dan bij aan.  De “juiste” interpretatie en oplossing zal leiden tot een verbetering van de reacties van de hond.

Begrijp dat het gedrag van de hond een gevolg is van de beste inschatting die hij maakt:  Weet dat in iedere situatie het gedrag van de hond je vertelt hoe hij inschat dat je in de gegeven situatie het beste kunt handelen.  Wanneer je niet gecharmeerd bent van deze inschatting is het aan jou om een manier te vinden om hem te helpen een andere reactie te vinden.  Wanneer je jezelf hoort zeggen:  “hij weet wel beter”, dan ga je na – als dat waar is – waarom hij het dan niet doet?  Hij heeft er altijd een reden voor!

Regie:  Laat de hond succes hebben door elke situatie te bekijken, te evalueren, in te schatten en mogelijke problemen voor de hond te herkennen.  Maak een plan hoe je met eventuele problemen om moet gaan.  Hoe je ze kunt vermijden en blijf op je hoede.  Vertrouwen hebben in de reactie van de hond in een bepaalde situatie is alleen mogelijk wanneer de hond ook daadwerkelijk de vaardigheden bezit om met die situatie om te kunnen gaan.  Er maar op hopen dat de hond er wel goed mee om zal gaan, kan wel eens een heel slechte keuze zijn.  Hier volgt een fantastische doelstelling voor ieder uitje met je hond:  Het voor iedereen die erbij betrokken is, te laten eindigen met een goed gevoel over zichzelf. Een goed gevoel over jou, over de hele situatie en vol verwachting vooruitkijkend naar meer.  Plan op zijn minst dat iedere situatie zo eindigt dat de hond zich zo goed mogelijk voelt over datgene dat er zo juist gebeurd is.

Leiderschap:  Verdien respect.  Dat begint thuis. In deze cursus kun je beginnen met de hond te belonen omdat hij vrijwillig hiermee naar toe is gegaan.  Maak het voor hem de moeite waard. (Zie mijn artikel: Fundamenten van het Leiderschap)

Respecteer beperkingen en voorkeuren:  Jouw wereld is NIET de wereld van je hond. Je hond kan eekhoorns najagen veel leuker vinden dan wat jij hem wilt laten doen.  Soms is een compromis mogelijk, maar wees buitengewoon redelijk in wat je van je hond vraagt.  Hij is geen vrijwilliger, hij is een dienstplichtige.

Observeer:  Iemand werkelijk zien – mens of dier – is een daad van echte liefde.  Breng je aandacht weloverwogen naar je hond, alsof je hem voor de eerste keer ziet, alsof je hem nog nooit eerder ontmoet hebt. Kun je je hond duidelijk zien?  Hem met gesloten ogen aanraken?  Hem ruiken?  Naar hem luisteren?  Neem je hond mee voor een wandeling en zie van dichtbij wat hem boeit.  Gebruikt hij zijn neus?  Zijn ogen?  Raakt hij dingen aan?  Kijk werkelijk naar de lantaarnpaal die hem boeit. (ruik er aan als je durft! Je zult er niet dood van gaan) Ga samen met hem in bladeren, in afval of gras zitten rommelen.  Deel zijn interesse (Het is alleen al de moeite waard om de gezichts-uitdrukking van je hond te zien).

Antwoord op zijn response (terugkoppeling):  Luister je écht naar wat je hond te zeggen heeft.  Zie je werkelijk duidelijk zijn gedrag en lichaamstaal?  Soms zijn we zo druk bezig met te kijken naar wat we verwachten of hopen te zien, dat we niet zien hoe de hond werkelijk reageert.

Wees duidelijk in wat je bedoelt:  Wat is je motivatie?  Is je ego erbij betrokken?  Word je plezier gedeeld door de hond?  Probeer je jezelf of anderen iets te bewijzen?  Wil je iemand een plezier doen?  Een doel bereiken om jezelf geweldig te doen lijken?  Wees voorzichtig met te zeggen dat iets voor de hond zijn eigen bestwil is.  Vraag hem of dat zo is!  Wees duidelijk in wat je verwacht en wil van je hond en waarom dat zo belangrijk voor je is.

Technische gereedschapskist:  Trainingsprincipes begrijpen en ze vakkundig toepassen is belangrijk.  Liefde alleen is niet genoeg.  Verdrink niet in technische kennis en vergeet niet de liefde in de relatie.  Maar offer de goede techniek ook niet op voor louter emotionele betrokkenheid.  Balans is belangrijk en technische vaardigheid kan de weg bereiden naar de diepe relatie die je wilt.  Bedenk dat sterke trainingstechnieken werkelijk sterke communicatieve vaardigheden zijn en duidelijke communicatie van groot belang is voor een gezonde relatie.

Vergiffenis:  Vergeef jezelf en je hond; in elke relatie worden fouten gemaakt!  Leer ervan en maak ze niet opnieuw!

Afstandelijkheid:  Alles draait niet om jou! De hond heeft zijn eigen wereld, zijn eigen interesses, zijn eigen angsten of worstelingen of uitdagingen, zijn eigen beperkingen, zijn eigen genoegens en hartstochten.  Trek het je niet persoonlijk aan, wanneer je niet van de hond krijgt wat je wilt.

Vrijgevigheid:  Wanneer je beloningen geeft, doe dan net alsof je op een feestje bent.  De hond zal je vertellen of de beloning de moeite waard is.  Maak niet de fout het uitdelen van een brokje als buitengewoon gul te beschouwen.  Hoe vaak kun je royaal zijn in je samenspel met je hond.? Hoeveel kun je bereiken zonder brokjes?  Denk er aan honden rennen niet rond om elkaar hotdogs te geven.  Zij geven zichzelf door middel van interactie.  Voedsel als beloning is een grote ondersteuning en zeker waardevol om een gedrag wat we van hem willen, voor hem de moeite waard te maken,terwijl hij liever iets anders zou willen doen.  Sommige zaken zijn zowel voor ons als voor de hond bekend.  Niemand hoeft ons en onze honden te belonen om iets te doen waar we helemaal weg van zijn.

Overdrijf:  Geef jezelf meer dan je normaal doet, zelfs als dat betekent dat je heel idioot of dramatisch tegen je hond doet.  Trek je niets van anderen aan.  Het enige dat telt is wat je hond denkt! Herinner je de boer in de film Babe?  Wanneer zijn varken ziek is en misschien dood zal gaan, overdreef de anders zo rustige boer geweldig door voor het varken te dansen en te zingen!  En het hielp!

Samenwerking kost niets:  Gewicht en kracht betekenen niets wanneer een dier of een persoon met je samenwerkt.  Gewicht en kracht zijn alleen belangrijk wanneer je met geweld je hond in bedwang moet houden.  Of wanneer je probeert met geweld zijn medewerking of samenwerking te verkrijgen.  Waarbij je gebruik maakt van trainingsuitrustingen zoals riemen, halsbanden, hoofd banden en tuigjes.  Wanneer je er je van bewust bent dat je hond zijn kracht tegen je gebruikt, weet dan dat dit een teken is dat er iets mis is.  Hij werkt tegen jou en niet mét jou.  Het kan zijn dat je op dat specifieke moment alleen even moet wachten en je even moet inhouden.  Kortom het rustig aan moet pakken en doen wat er gedaan moet worden om alles veilig te houden.  Maar als het moment eenmaal voorbij is, evalueer dan zorgvuldig wat er gebeurde en wat er gedaan moet worden om dit in de toekomst te voorkomen.

Trainen zonder hulpmiddelen:  Een op relatie gebaseerde benadering is niet alleen gebaseerd op trainingsuitrusting en brokjes, maar werkt zelfs wanneer je met je hond zonder enig hulpmiddel op een bergtop in Tibet bent.  De relatie is er altijd en de binding die mogelijk is tussen ons en onze honden is fantastisch.


By choosing to download this article you agree to our article usage terms

“Een training gebaseerd op een goede relatie” by Suzanne Clothier

Download Now