Er is een roedel voor nodig om een puppy groot te brengen
March 8, 2017
Heeft Je Hond Medicatie Nodig
March 8, 2017

Geurspelletjes Om Je Hond Zijn Neus Te Leren Gebruiken

Door John Rice en Suzanne Clothier
Vertaling door Jan Tholhuijsen

Lang voordat jij de vaantjes van de vlaggenstok losgemaakt hebt, de gebruiksartikelen hebt afgestoft of besloten hebt dat je hond zijn neus moet leren gebruiken, is hij al iedere dag bezig zijn neus te gebruiken om de wereld te ontdekken.  Het ruikzintuig van de hond werkt vanaf zijn geboorte.  Vanaf het ogenblik dat hij voor het eerst ademhaalt leeft je hond in een wereld rijk aan geuren.  Het enige wat je hoeft te doen is de hond te leren hoe jij wilt dat hij zijn verbazingwekkende reukzin gebruikt.

De gemakkelijkste weg om dit te bereiken is via spelletjes.  De geurspelletjes die hierna volgen zijn geschikt voor elk ras en elke leeftijd vanaf zes weken.  Wij raden je sterk aan de spelletjes een normaal onderdeel van de ontwikkeling van je puppy te laten worden.  Al deze spelletjes leggen de nadruk op zijn reukzin en niet op zijn gezichtsvermogen.
Om je hond niet in de war te brengen, raden we je aan een woord te kiezen dat voedsel en hondenspeeltjes aanduidt (bijvoorbeeld “ZOEK”) en een totaal ander woord voor voorwerpen met de geur van mensen (bijvoorbeeld “VIND HET”.  Op deze manier is het voor de hond altijd duidelijk waar hij met zijn neus naar moet zoeken.  Hij zal de geur van voedsel niet verwarren met de geur van mensen.  Je kunt voedsel gebruiken om je hond geurverschillen te leren of hem te leren sporen te volgen.  Het probleem dat zich dan vaak voordoet is, dat je hem daarna moet leren dat voedsel niet datgene is wat je uiteindelijk wilt!

Welke hand?
Dit is het meest eenvoudige spelletje.  Je toont je gesloten handen aan je hond, met slechts in één hand een brokje of een speeltje.  Vraag hem:  “In welke hand?”.  Je kunt het moeilijker maken door hem met zijn poot de juiste hand aan te laten raken of er tegen te laten krabben voordat hij zijn versnapering krijgt, of hem met zijn neus tegen je hand te laten duwen.  Wanneer hij het fout heeft, laat hem dan de hand zien waar het brokje of speeltje in zit, maar GEEF het hem NIET.  Probeer het nog eens.  Voer een heel toneelstuk op.Honden zijn dol op uiterlijk vertoon.

Lichten uit
Dit vindt de hond geweldig leuk.  Laat je hond een snoepje zien (bij voorkeur knapperig) of zijn lievelingsspeeltje. leg het uit het zicht maar wel heel goed te vinden in een donkere kamer.  Zeg tegen hem ZOEK (of een ander woord dat je gekozen hebt voor het opsporen van voedsel of speeltjes).  Luister of het hem lukt het te vinden en prijs hem dan heel enthousiast.  Het is duidelijk dat de hond hierbij verschillende soorten beloningen krijgt – hij krijgt een hapje of vindt zijn speeltje en er is een heel gelukkig baasje.  Wanneer je een speeltje gebruikt, speel er dan even samen mee voordat je het opnieuw verstopt.

Wanneer er een aantal hapjes of speeltjes gebruikt wordt, leert dit spel de hond hardnekkig door te blijven gaan en zijn baas te vertrouwen.  De hond zal in het begin slechts twee van de drie hapjes vinden.  Hij zal echter snel ontdekken dat hardnekkig doorgaan met zoeken, wanneer je het commando ZOEK opnieuw geeft, hem nog meer oplevert.  Hij leert te geloven, dat er daar nog iets is!  Je kunt de moeilijkheidsgraad van dit spelletje verhogen door de koekjes op minder toegankelijke plekken te verstoppen (zoals in een schoen of op een lage plank) Je kunt het ook buiten doen of in je auto, op de parkeerplaats of ergens anders!
Verstoppertje

Dit spelletje vindt de hond het leukste ‘s-avonds of in een verduisterd huis.  Speciaal kamers waarvan de deur open staat zijn geweldig (gesloten kamers laten te weinig geur door), zoals doucheruimtes of badkuipen met het gordijn opzij getrokken of een open deur waar je achter gaat staan.  Maar ook neerhurken achter een struik kan, doodstil naast een boom staan, (zoals alle roofdieren zien honden beweging beter dan stilstaande objecten) of op een picknick tafel zitten of over je kofferbak leunen of over iets anders!

Om het enthousiasme van de hond te vergroten (of in het geval dat je niet stiekem kunt wegglippen of niet van de hond kunt weglopen) laat je iemand de hond vasthouden.  Die moet de hond verbaal opjutten door hem te vragen, “Waar ging het baasje naar toe? Wat heeft hij laten vallen? Kun je hem VINDEN?  En laat de hond vervolgens los met het commando VIND HET.

Geef de hond een kans om er zelf uit te komen.  Wanneer hij je meer dan twee keer voorbij-gelopen is, geef je hem een “aanwijzing” door een geluid te maken,. Echter pas NADAT hij je voor de derde keer voorbijgelopen is.  Een goede aanwijzing is een apart maar kort geluid zoals een kuchje of een kort fluitje.  Het is niet de bedoeling dat de hond je vindt door middel van zijn gehoor Het geluid helpt hem om te ontdekken waar je ongeveer bent, zodat hij gerichter verder kan zoeken met behulp van zijn neus. Wanneer de hond je dan vindt overstelp je hem met lofprijzingen en een of twee brokjes zullen hem zeker geen kwaad doen.  Honden die gek zijn op speeltjes zullen blij zijn met een spelletje rukken of trekken aan het speeltje als beloning.

Wanneer de hond beter snapt wat VERSTOPPERTJE spelen is, kun je de moeilijkheidsgraad van het spel verhogen door een deken of zeildoek over je heen te gooien. Je moet je dan niet bewegen tot de hond je aanraakt.  Je kunt je ook ergens verbergen zodat de hond je kan ruiken of zien (of een deel van je) maar niet bij je kan komen.  Dit is nuttig om de hond te leren met krabben of blaffen alarm te slaan (gewoonlijk gebruikt bij het trainen voor het opsporen van drugs en bij zoek- en reddingswerk). Prijs de hond altijd uitbundig voor zijn schitterend werk.

Wat Een Kluns
Dit spel laat je hond zien hoe belangrijk zijn neus voor jou is.  Honden willen zich graag nuttig voelen.  Dit spel helpt om de hond zijn zelfvertrouwen op te peppen en zich belangrijk te voelen.  Wanneer je wandelt laat dan stiekem een voorwerp vallen dat je vast hield of in je zak had.  Wandel zo’n tien tot vijftien passen verder stop dan en doe alsof je een beetje ongerust bent. Klop zachtjes op je zakken en kijk rond.  Hier is je kans om werkelijk toneel te spelen! Vraag de hond:  “Waar is het? Kun je me helpen? VIND HET!“

Loop terug naar de plek waar je het voorwerp hebt laten vallen.  Moedig de hond aan om met zijn neus langs de grond te snuffelen door met je vinger naar de grond te wijzen en zeg hem VIND HET.  Wanneer je dichter bij het voorwerp komt, geef je de hond een beetje ruimte, zodat hij het zelf kan vinden.  Wanneer hij hulp nodig heeft schop dan heel even tegen het voorwerp (jij bent immers de kluns die het heeft laten vallen – waarom zou je niet voorop lopen en er over struikelen?).  Om het op zo’n manier onder zijn aandacht te brengen terwijl je doet alsof je het niet ziet.  Zodra de hond het voorwerp aanwijst, maak je een geweldige ophef om dit genie te prijzen.  Hij heeft je immers behoed voor het verlies van een oude handschoen!

Varieer het soort voorwerp dat je gebruikt en neem ook zeker metalen voorwerpen zoals auto-sleutels, een gekreukeld frisdrankblikje.  Zelfs een ring of armband die je gedragen hebt.  Wees natuurlijk voorzichtig als je die laat vallen.  Wees er zeker van dat je ze zelf weer terug kunt vinden!  Gebruik geen waardevolle voorwerpen – alleen kopieën.  De vaardigheid en bereidheid van je hond om met metalen voorwerpen te werken kan nuttig zijn bij Openbare Werken.  Deze handigheid is echter belangrijker wanneer je op een dag je autosleutels kwijt bent. LET OP:  Metalen en harde voorwerpen houden de geur niet zo goed vast als geweven stof of leer.  Dit wil niet zeggen dat je hond ze niet kan vinden, alleen dat zijn reactie anders zal zijn.  Hij zal waarschijnlijk dichter bij het voorwerp moet komen om het te kunnen lokaliseren.

De moeilijkheidsgraad van WAT EEN KLUNS kan vergroot worden door: langere tijd tussen het laten vallen en het zoeken, door het voorwerp naar de zijkant van het wandelpad te gooien of zelfs van het pad af of door meerdere voorwerpen te laten vallen.  Vooral leuk en verrassend is het wanneer je een voorwerp langs een pad legt voordat je er met je hond over loopt.  Je kunt je hond op het voorwerp wijzen, terwijl je vraagt:”Wat is dat?” en hem prijzen omdat hij het onderzoekt.  Je kunt er ook langs wandelen en hem terugsturen met het commando VIND HET.  Dit is een geweldige voorbereiding voor speurhonden die gevonden voorwerpen moeten aanwijzen.  Een laatste uitdaging voor potentiële speurhonden is de toevoeging van voorwerpen die andere mensen hebben laten vallen.  Wees gewaarschuwd dat de hond dit zo leuk kan vinden dat hij je heel graag allerlei “keurige” rommel laat zien die andere mensen op straat hebben gegooid, in het park etc! De honden hebben John enige zeer ongewone voorwerpen laten zien toen ze samen aan het wandelen waren.

3-2-1-VIND HET
Gebruik een favoriet speeltje of een stok die je tegenkomt in het bos.  Na een paar minuten spelen gooi je het voorwerp weg terwijl je de hond vasthoudt.  Je gooit het voorwerp in het gras, in de struiken of tussen het hout dat dik genoeg is om het een beetje te verbergen.  De hond mag het voorwerp zien neerkomen en de plek “markeren”. Wanneer het spelletje moeilijker wordt zal hem dit alleen maar helpen om het gebied te bepalen, waarin hij moet gaan zoeken.  Wanneer het voorwerp op de grond ligt tel je tot drie en laat je de hond los en geef je het commando “VIND HET”. Je mag de tijd voordat je de hond loslaat langzaam opvoeren.  Natuurlijk ook de dikte van de laag  waarin je het verstopt (een goed excuus om je gazon niet vaak te maaien!)

Dingen die je ‘s-avonds kunt verliezen
Uitgaande van dezelfde regels 3-2-1 VIND HET spelletje gaat dit spel uit van de natuurlijke dekmantel van de duisternis om de hond aan te moedigen om zijn neus te gebruiken.  In plaats van het neerkomen van het object met zijn ogen te zien, moet je hond heel goed luisteren.  Nogmaals wees niet bang dat hij “vals zal spelen”. Het goed luisteren helpt de hond alleen om het gebied waarin hij moet zoeken te verkleinen.  Dit spel kan binnen (gooi het voorwerp in een kamer waarvan de deur open staat, in een hoek of andere ruimte) of buiten gespeeld worden.  Wees in het begin niet al té enthousiast en gooi het speeltje niet heel ver weg.  Waar het bij alle spelletjes om gaat is dat de hond succes heeft, niet dat hij gefrustreerd raakt.  Weet ook waar het voorwerp neergekomen is voor het geval je de hond moet helpen.

De enige echte
Dit is een geurspelletje voor gevorderden.  Het is buitengewoon nuttig om je hond te leren dat je slechts één voorwerp wilt hebben uit een groep dezelfde voorwerpen. Gewoonlijk begin ik deze oefening met tennisballen of andere dingen die de hond geweldig vindt.  Speel eerst een paar minuten met het voorwerp dat je wilt dat hij zal vinden.  Hierdoor dringt jouw geur (en een heleboel speeksel van de hond) diep in het voorwerp.  Loop dan naar een gebied waarin je een aantal dezelfde voorwerpen hebt neergelegd.  Gooi het enige echte voorwerp in het gebied waarbij je gebruik maakt van de “3-2-1 vind het” techniek.  Wanneer de hond een verkeerd voorwerp oppakt, zeg je niets wanneer je het aanpakt.  Je legt het neer of stopt het in je zak. Vervolgens geef je heel enthousiast opnieuw het commando VIND HET.  Als het nodig is breng je de hond terug naar het gebied waarin hij moet zoeken.  Het is natuurlijk duidelijk dat wanneer de hond het juiste voorwerp oppakt, je -om hem te belonen- een paar minuten met hem speelt, voordat je het spelletje herhaalt.  Dit kun je combineren met de moeilijkere opgaven van het 3-2-1 VIND HET spel voor werkelijk gevorderde honden.

Wanneer de hond een meester is in dit soort spelletjes, is iedere oefening om nadrukkelijk geuren te onderscheiden, voor zijn getrainde neus, een fluitje van een cent. Bovendien begrijp je nu wat een geweldig onderscheidend vermogen een hondenneus heeft.  Je kunt er op vertrouwen dat wanneer je moet werken in de wereld van geuren, je de meeste kans maakt als je degene volgt die weet wat hij doet – je hond.


By choosing to download this article you agree to our article usage terms

“Geurspelletjes Om Je Hond Zijn Neus Te Leren Gebruiken” by Suzanne Clothier

Download Now