Moeilijk Te Trainen
March 8, 2017
Over Gijzeling en Relaties
March 8, 2017

Omgaan met agressie aan de lijn

Door Suzanne Clothier
Vertaling door Jan Tholhuijsen

Een van de lastigste gedragsproblemen is die van een hond die agressief is wanneer hij aangelijnd is, ofwel naar andere honden, andere dieren ofwel naar mensen. Vaak vertonen deze honden geen enkele agressie wanneer ze loslopen.  Hoewel onbegrijpelijk voor baasjes geeft het verschil in gedrag van de hond als hij losloopt of als hij aangelijnd is, een aanwijzing voor de oorzaak van het probleem en voor de oplossing ervan.

Besef dat agressie aan de lijn altijd onbedoelde signalen van de eigenaar tot gevolg heeft, die een vicieuze cirkel kunnen doen ontstaan. Hierna volgt op welke manier dit gebeurt:

Op een bepaald moment, gewoonlijk in de pubertijd gromt de hond, blaft, valt uit naar of hapt naar een andere hond of persoon.  De baas is verrast en in verlegenheid gebracht en weet niet precies wat hij er aan moet doen.  Wanneer hij dit niet goed aanpakt zal de hond dit gedrag blijven vertonen en het zal mettertijd erger worden.

Het is te begrijpen dat de baas begint te anticiperen op elke situatie die dit gedrag zou kunnen uitlokken. Hij houdt iedere tegemoet komende hond of persoon in de gaten, nog voor zijn hond dat doet.  Hij haalt de lijn strak aan, zodat hij zijn hond beter in bedwang kan houden, hij verstijft en houdt zijn adem in. De hond bemerkt de veranderingen in de spanning van de lijn.  De verandering in de lichaamshouding en het ademen van zijn baas.  Hij begint om zich heen te kijken om te zien wat zijn baas zo ongerust heeft gemaakt.  Wanneer hij het ziet, begint zijn agressief gedrag.

Weet u wat de eerste stap is bij het trainen van een hond die moet leren hoe hij op commando moet aanvallen ?  Het is hem toestemming geven een voorwerp of iemand vast te pakken. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een strakke lijn en een stijve lichaamshouding om de hond in een meer agressieve stemming te brengen.  Bij agressie aan de lijn maakt de baas de situatie ernstiger zonder dat te bedoelen en beantwoordt de hond gewoon de signalen van de baas.

Wat kun je doen om het probleem op te lossen? Hierna volgen de basisprincipes:

Train!Neem de tijd om je hond zelfbeheersing en de basiscommando’s van gehoorzaamheid aan te leren die je kunt bekrachtigen en prijs zijn goed gedrag.

Wees attent op de allereerste signalen.

Geen hond blijft zijn hele leven in een toestand van agressie.  Kijk hoe de lichaamstaal van de hond is wanneer hij kalm en ontspannen is.  Zie welke veranderingen er optreden wanneer hij in een meer agressieve stemming komt.  Let op de veranderingen in de oren, in de houding van de kop en nek, in de vorm en uitdrukking van de ogen.  Zie ook de veranderingen van de snuit en snorharen, de stand van de staart en de algemene lichaamshouding.  Ingrijpen bij de eerste tekenen van een probleem heeft veel meer succes dan te proberen om te gaan met een volledige explosie van agressie.

Richt de aandacht van de hond op iets anders.

Door hem een commando te geven dat hij kent op een vrolijke, opgewekte toon, kun je de aandacht van de hond terug krijgen en met hem werken.  Wanneer het mogelijk is verander dan van richting en loop weg van de situatie.  De hond kan niet energiek met je mee wandelen en tegelijkertijd agressief zijn.

Verander de lichaamshouding en verander daarmee de emotionele toestand.

Lichaamstaal is niet meer dan de uiterlijke uitdrukking van een innerlijke toestand.  Het is mogelijk om een emotionele toestand te veranderen door je lichaamshouding te veranderen en omgekeerd.  Daarom werkt het advies:  “Ga rechtop staan, glimlach en je voelt je beter” ook echt! Verbeeld je bij agressie hoe moeilijk het zou zijn om boos te zijn, wanneer je in een gemakkelijke stoel zit en je gezicht en je hoofd zijn ontspannen.

Bij een hond kun je zijn lichaamshouding veranderen en op die manier zijn emotionele toestand, door hem eenvoudig te vragen te gaan zitten (een neutrale, niet-agressieve houding).  Gebruik je handen om zijn oren, zijn snuit, zijn kop en nekharen naar achteren te strelen, naar een meer ontspannen houding. Dit is geen aaien en je probeert de hond niet gerust te stellen. Concentreer je op het veranderen van zijn lichaamshouding met stevige lange halen van je handen.  Tegelijkertijd dring je er bij de hond op aan, om rustig te blijven zitten en je zet geen spanning op zijn riem.  Deze heel eenvoudige techniek is verbazingwekkend doeltreffend.

Wees je bewust van je ademhaling en je lichaamshouding.  We zijn gewend wanneer we zenuwachtig zijn onze adem in te houden en op die manier onze spieren aan te spannen, (feiten die de hond niet ontgaan). Het is belangrijk op een meer normale manier te ademen.  De gemakkelijkste manier om dat voor elkaar te krijgen is of te zingen of de hond een sprookje te vertellen, bijvoorbeeld Goudlokje en de Drie Beren.  Dit klinkt misschien idioot, maar deze dwaasheid houd je kalm en ontspannen.  Hoe gespannen kun je zijn wanneer je praat over een blond meisje en drie beren in het bos.

Houd de riem slap.  Vergeet niet dat spanning op de riem agressief gedrag aanmoedigt.  Zet de hond onder commando, bijvoorbeeld “zit”.  Gebruik als het nodig is de riem om hem te helpen, maar laat daarna de riem onmiddellijk slap hangen.  Dit betekent NIET dat de hond de volledige vrijheid krijgt. Blijf de riem op zo’n manier vasthouden dat je de hond snel onder controle hebt wanneer het nodig is, maar zorg dat er geen spanning op de riem staan.  Wanneer de hond van zijn plaats gaat, herinner hem er dan rustig aan wat je van hem wilt en zet hem weer in de gewenste houding.

Leer het verschil kennen tussen agressie en een passend antwoord op ongemanierdheid. Veel te veel honden krijgen het stempeltje agressief opgedrukt, terwijl ze in feite op een perfect juiste hondenmanier reageren op ongemanierdheid.  Dit komt meestal voor bij contacten met andere honden waarvan de eigenaar toestaat dat ze zeer ongemanierd zijn.  Hij denkt dat zijn hond alleen “hallo” zegt tegen jouw hond.  Wat er in werkelijkheid gebeurt is een hondenversie van een totale vreemdeling die naar je toe rent en je gaat knuffelen en kussen!  Wanneer je snauwt tegen zo’n persoon en hem wegduwt sta je volledig in je recht.  Je wordt niet beschouwd als agressief.  Laat je hond niet ongemanierd zijn. Probeer hem te beschermen tegen slecht geïnformeerde eigenaars.  Zij bedoelen het misschien goed, maar staan hun honden wel toe om ongemanierd te zijn. (Voor meer informatie hierover, lees het artikel: “Hij wil alleen “hallo” zeggen! “)

Gillen betekent niet meteen moord.  Heel weinig ruzies tussen honden hebben ernstige verwondingen tot gevolg.  Het lijkt allemaal heel eng wanneer honden, happen, grommen en blaffen.  Je moet echter niet vergeten dat het gedrag van een hond, zijn lichaamshouding en dreigingen, er vooral op gericht zijn om echte conflicten te vermijden.  Precies zoals jij je stem luider laat klinken, wanneer je iemand wilt waarschuwen dat je boos bent.  Dit betekent niet dat je ook werkelijk gewelddadig zult worden. Je hond gebruikt zijn lichaamstaal en geluiden op dezelfde manier.  Wanneer er zich een fysiek conflict voordoet, hebben de meeste honden een bijtrem en brengen ze elkaar zelden ernstige verwondingen toe.  Wanneer je dat weet blijf je zelf ook kalmer en denk je niet meteen aan het ergste!

Om hierover meer te weten te komen, zie het boekje van de Flying Dog Press: “Lichaamshouding en Emoties, Vindt een Evenwicht, De Zeven C’s en Begrijpen en Aanleren van Zelfbeheersing”.


By choosing to download this article you agree to our article usage terms

“Omgaan met agressie aan de lijn” by Suzanne Clothier

Download Now