Precies Goed Springen
March 8, 2017
Selecteren op Vitaliteit
March 8, 2017

Richtlijnen om zelfbeheersing aan te leren

Door Suzanne Clothier
Vertaling door Jan Tholhuijsen

Trekt je hond aan de lijn wanneer er iemand aankomt?  Als hij een andere hond ziet? Als er joggers voorbij lopen?  Als er kinderen spelen?  Als er een kat of een vogel door de tuin loopt? Is hij moeilijk onder controle te houden bij de dierenarts of in de hondentrimsalon?  Als er bezoek komt?

Wanneer het antwoord op een van deze vragen “ja” is, dan zal je de hond zelfbeheersing moeten aanleren.  Net als kinderen moeten leren hun impulsen te beheersen, voordat ze tot verantwoordelijke volwassenen kunnen uitgroeien, moeten honden zelfbeheersing leren, voordat ze goedgemanierde “hondenburgers” kunnen worden.  Zelfbeheersing moet aangeleerd worden.  Net zoals je hem leert te zitten, te blaffen of op commando te komen.

Ledere eigenaar kan zijn hond zelfbeheersing aanleren, door de onderstaande richtlijnen te volgen:

Train hem, houd hem niet alleen in bedwang.  Van alleen de lijn en de halsband stevig vasthouden leert de hond niets, behalve dat jij hem in bedwang kunt houden.  Geef in plaats daarvan een eenvoudig commando, zoals “zit”, waarbij je hem als het nodig is met de lijn een aanwijzing geeft.  Laat de lijn daarna onmiddellijk slap hangen, zodat er geen spanning op staat.  Wanneer de hond van houding verandert breng je hem rustig en langzaam opnieuw in dezelfde houding en zorg je dat daarna de lijn weer slap hangt.

Vraag om medewerking, niet om onderwerping.  Beschouw het werken met je hond alsof je werkt met een vriend.  Vermijd dat er een machtstrijd ontstaat, door van je hond meer te vragen dan hij op dat moment aankan.  Bijvoorbeeld wanneer je hond echt opgewonden is, zal hij niet kunnen of willen gaan liggen, maar wel bereid zijn om rustig te gaan zitten, wanneer je het hem vraagt. Sluit een compromis en wees redelijk.  De meeste machtstrijd tussen een hond en zijn baas ontstaat doordat de baas probeert de hond te overheersen, in plaats van een oplossing te zoeken die acceptabel is zowel voor de baas als voor de hond.

Onthoud dat de hond niet weet wat voor keuzemogelijkheden hij heeft.  Een hond die geen zelfbeheersing kent, weet niet dat het ondanks de afleiding mogelijk is rustig te zitten. De eigenaar is er verantwoordelijk voor dat de hond leert dat hij andere mogelijkheden heeft dan uitvallen, trekken of rondspringen.

Beweeg langzaam en praat rustig.  Een hond die erg opgewonden is heeft kalmte en een rustige aanpak nodig. Een algemene fout die eigenaren maken is snel bewegen, de lijn of halsband vastgrijpen, hun stem verheffen en praten met korte, scherpe klanken.  Vanuit het oogpunt van de hond lijkt de eigenaar even opgewonden als hij en korte scherpe klanken lijken op blaffen.  In plaats van de hond te kalmeren versterkt dit zijn opwinding.  Door langzaam te bewegen en rustig te praten geeft de eigenaar zijn hond een duidelijke boodschap, namelijk dat hij niet opgewonden is en de situatie beheerst.

Herinner en vraag, eis niet.  Een hond die al opgewonden is zal zich waarschijnlijk verzetten tegen een harde correctie of reageren met nog meer opwinding.  “Vraag” het hem door een hele lichte aanraking van de lijn en de halsband.  Herinner de hond er aan dat hij moet blijven zitten. Iedere keer wanneer hij het vergeet en een andere houding aanneemt.

Werk aan het aanleren van zelfbeheersing onder alle omstandigheden Begin te leren in een situatie zonder afleiding en vraag de hond, terwijl je de lijn slap houdt, vijf minuten te zitten.  Ga geleidelijk naar situaties met meer afleiding en oefen vaak.  Doe het thuis, bij vrienden thuis, in parken, winkelcentra, op hondententoonstellingen, op het trainingsveld en bij de dierenarts. Wanneer de zelfbeheersing van je hond en zijn respect voor jou toeneemt kun je het rustig blijven liggen tot wel dertig minuten opvoeren.

Voor meer informatie raden wij het boekje : “Begrijpen en aanleren van zelfbeheersing ” van Flying Dog Press aan.


By choosing to download this article you agree to our article usage terms

“Richtlijnen om zelfbeheersing aan te leren” by Suzanne Clothier

Download Now