“Green Eggs & Ham” en Hondentraining

Door Suzanne Clothier
Vertaling door Jan Tholhuijsen

Voor de meeste hondeneigenaren lijkt het klassieke verhaal van Dr. Seuss: “ Green Eggs and Ham” een vreemde plek om ideeën op te doen.  Maar zoals een Griekse wiskundige eeuwen geleden inspiratie in zijn badkuip zocht en ontdekte, kun je inspiratie opdoen op de meest onwaarschijnlijke plekken.

Om absoluut duidelijk te maken dat hij niet hield van roerei met ham beschrijft de vriend van “Sam I Am” waar en met wie hij altijd zal weigeren dit gerecht te proeven:

  • in een huis
  • met een muis
  • in een doos
  • met een vos
  • met een geit
  • op een boot en zo verder

Vanuit een ander gezichtspunt bekeken, kan “Green Eggs & Ham” ook een nauwkeurige weergave zijn van hoe veel honden op een commando reageren.  Hier volgt een kleine parodie op wat een hond zou zeggen:
Ik schenk niet altijd aandacht aan commando’s
Mijn aardige maar vaak dwaze man
Ik wil niet “zit” dichtbij een geit
Hoe kan ik “af” gaan liggen in een boot?
Misschien ga ik in het huis “af” liggen
Maar niet wanneer ik een muis heb gezien
Zeg niet “aan de voet” wanneer ik een vos heb geroken
Of de koekjes in de trommel heb gevonden
Ik vind het vreemd om woorden te horen
Wanneer je op je kop staat
En vraag me af of “blijf” betekent “kom hier”
Wanneer je het vanuit een stoel tegen mij zegt
Ik kan niet altijd onmiddellijk gehoorzamen
Wat voor dwaze woorden je ook zegt
Is de oorzaak dat ik naar een kat zit te staren
Ik wil je niet horen – dat is de reden!

Je vergeet gemakkelijk dat wij, net zoals onze honden, gewoonte-dieren zijn.  En terwijl dat soms heel goed en handig is, kan het zich ook tegen ons keren, vooral in een trainingssituatie.  Wanneer we ons lichaam en/of onze stem op een gangbare manier gebruiken, terwijl wij een commando geven, kan de hond op AL onze signalen reageren, zelfs als wij er ons niet van bewust zijn.

Een eenvoudige en grappige aanpak om de reactie van je hond op je commando te verbeteren – wat er ook om hem heen gebeurt – is ideeën te ontlenen aan “Green Eggs & Ham”. Vraag aan je hond op een aantal verschillende plekken te gaan zitten! Terwijl jij in een stoel zit, terwijl je bezig bent met je haar, in de winkel of aan de kust.  Probeer voor elke oefening van je hond nieuwe en interessante manieren en plekken te vinden om met hem te oefenen.  Wees geduldig, dit kan nieuw voor hem zijn! Doe als het nodig is een stapje terug om hem te helpen en te belonen. Kijk goed hoeveel steun je hond heeft aan de aanwijzingen die je ongemerkt hebt gegeven.

Heel vaak, wanneer we denken dat een hond iets “kent”, vergeten we dat deze kennis alleen binnen een bepaald verband bestaat.  Hij kent het alleen thuis of in een bekende omgeving of wanneer jij op een bepaalde manier staat.  Neem de tijd om op gras te gaan liggen, naar de wolken te kijken en test je hond uit. Het is een openbaring te ontdekken hoe wij in vaste patronen leven en onze honden daarom ook in vaste patronen gaan leven.

* Green Eggs and Ham is een kinderboek dat Dr Seuss (pseudoniem voor Theodor Seuss Geisel) in 1960 schreef. Een figuur probeert de hoofdpersoon die niet van roereieren met ham houdt over te halen op heel veel verschillende plaatsen en met heel veel verschillende disgenoten roerei met ham te eten. (vertaler)